Nekretnine Novi Sad
Povratak na sajt nekretnine-srbije.rs

Ima njiva u Vojvodini za manje od 4000eur

   Iako bi oni koji prodaju oranice ovih dana po Vojvodini voleli da je cena hektara u Banatu i Bačkoj dogurala do 20.000 evra, to se, nažalost ili na sreću, nije desilo.

   Ima njiva za koje se traži i 20.000 evra po jutru, ali su one nadomak Novog Sada ili Subotice ili uz autoput Beograd – Novi Sad, a sve ostalo je sasvim druga priča. To što stiže „Al Dahra„ ne znači da će cena zemlje skočiti jer su domaći tajkuni kupili mnogo više oranica pa cene nisu otišle mnogo gore.

U agencijama za promet nekretnina u većini vojvođanskih gradova tvrde da cena njiva koje se zaista nuda na prodaju nije promenjena, mada ima sve više paora koji se raspituju da li cena zemlje raste.

Načelnik Odeljenja za lokalni ekonomski i ruralni razvoj i investicije u Gradskoj upravi Zrenjanina Stojan Kralj izjavio je juče za “Dnevnik” da sumnja u informaciju da je cena poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini naglo skočila na 15.000, pa čak i 20.000 evra po hektaru. Kralj je kazao da nema informacija o tome da je situacija takva na području grada Zrenjanina, gde hektar prosečno košta 5.000 do 6.000 evra, a negde dostigne i maksimalnu cenu od 7.000 evra.

– Iluzorno je da cena hektara iznosi 15.000 ili 20.000 evra. Baš je juče kod nas bio jedan poljoprivrednik iz Orlovata koji nam je preneo nezvaničan podatak da hektar oranica prve i druge klase u tom selu košta oko 5.000 evra, i to je poslednja informacija s terena – dodao je Kralj.

Sekretar udruženja za poljoprivredu u Regionalnoj privrednoj komori Zrenjanin Mihajlo Jahura rekao je za naš list da je juče saznao za pisanje pojedinih medija o drastičnom porastu cene poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, ali ni on ne veruje u istinitost te vesti.

– Koliko je to tačno zaista ne znam, ali mogu vam reći da je, recimo, cena hektara u Botošu 7.000 evra, a u ostalim mestima 5.000 do 6.000, negde čak i 4.000 evra. Doduše, sve su to samo okvirne cene jer vrednost hektara zavisi od kvaliteta zemlje i od toga gde se ona nalazi, da li je bliže selu, da li je smeštena pored puta i slično – naveo je Jahura, uz napomenu da je, po podacima kojima raspolaže, hektar zemlje u Engleskoj 7.600 funti, tako da je sumnjivo da je u Vojvodini vrednost duplo veća.

Na pitanje da li ima saznanja o tome da su u poslednje vreme intenzivirani kupoprodajni poslovi oko njiva, Jahura je odgovorio da u principu uvek ima kupaca za poljoprivrednu zemlju. Ali, nema ko da prodaje veće površine jer se poljoprivredna preduzeća koja poseduju više hektara, uglavnom prodaju kao pravna lica.

U apatinskom ataru, kako je potvrđeno „Dnevniku”, cena oranica miruje i njive prve klase na dobroj lokaciji ne prelaze 6.500 evra po hektaru. Ima poljoprivrednika koji ovih dana pokušavaju svoje njive da prodaju za oko 10.000 evra, ali kupaca nema. Inače, ponuda oranica u tom delu Vojvodine je mala pa su i cene takve kakve su. Ako bi paori masovnije krenuli u prodaju njiva, cene ne da ne bi rasle već bi verovatno i pale.

Cena zemlje u atarima severnog Potisja je porasla, skuplja je u Bačkoj nego u Banatu, ali vlasnici oranice prodaju samo iz krajnje nužde, tako da je ponuda slaba. U kanjiškoj opštini na ritskim terenima katastarsko jutro se može u retkim prilikama kupiti za 2.000 evra, a doskoro cena je bila 1.200 do 1.600 evra.

Predsednik Agrarne unije opštine Kanjiža Aleksandar Stojanović kaže da je na višim terenima u Oromu, Dolinama i delom u ataru Adorjana gde su njive najplodnije cena 6.000 do 7.000 evra po katastarskom jutru.

– Ponude gotovo da nema. Zemlju prodaje samo ko je u golemoj nevolji, a ono što se u retkim slučajevima oglasi, odmah se pazari. U Oromu, čim je okačena cedulja s oglasom, vlasnik još biciklom nije uspeo da se vrati kući, prodao je ponuđeno za 7.000 evra po jutru – saznajemo od Stojanovića.

Slično je i u Molu, gde je svako parče zemlje koje se ponudi veoma traženo, a cena je 8.000 do 10.000 evra po jutru. Od poljoprivrednika Gorana Konjevića saznajemo da je jutro oranice na velikoj udaljenosti od sela uspeo da pazari za 8.000 evra, a da se i u tom mestu čim se prodaja oglasi, zemlja odmah proda.

U čokanskoj opštini jutro zemlje se može pazariti za 2.000 evra. U ataru Novog Kneževca jutro zemlje u ritu staje 1.000 evra, dok kvalitetnija zemlja na bregu staje 3.000 do 5.000 evra po jutru, međutim, ponude gotovo da i nema. I nadomak atara Evropske unije, na tromeđi s Mađarskom i Rumunijom, na tržištu trenutno nema ponude oranica. Ukoliko neko od vlasnika, najčešće naslednika koji se ne bave poljoprivredom, jutro ili dva ponude na prodaju, odmah se nađe kupac, a cena je 2.500 evra po jutru.      

Izvor:

DnevnikGde se zarađuje

Za jutro zemlje oko Bečeja ili, recimo, Šida, traži se 8.000 evra, pa i 10.000, i to nisu samo puste želje prodavaca već njive po toj ceni i odu. Međutim, ne bi se moglo reći da to ima veze s dolaskom Arapa jer toliko kvalitetne njive u nekim delovima Vojvodine koštaju već neko vreme. Cena oranica, izgleda, više zavisi od toga koliko su naši paori moćni i koliko su spremni da ih plate nego što skače zbog najave dolaska stranaca. A kako naši paori zarađuju po 2.000 evra po jutru, nije čudo što mogu njive debelo da plate.